Webshopproductfotografie | Zelf productfoto’s maken?
15649
post-template-default,single,single-post,postid-15649,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Zelf productfoto’s maken?

Zelf productfoto’s maken?

Wanneer je pas net gestart bent met een webwinkel wil je de producten voor in je shop wellicht graag zelf fotograferen. In andere online winkels kom je vaak geweldige productfoto’s tegen met mooie, volle kleuren en de artikelen vrijstaand tegen een witte achtergrond. En dan denk je natuurlijk: ‘ik wil mijn producten ook zo gelikt in de schappen hebben staan!’

Dus je pakt je camera en gaat proberen, maar de resultaten vallen tegen. Productfotografie is zo eenvoudig nog niet en de middelmatige afbeeldingen op je website halen weinig bezoekers over tot kopen. In dit artikel vind je een aantal tips & tricks om je eigen productfoto’s te verbeteren.

Productfoto’s: van camera tot Photoshop

Zelf foto’s maken van artikelen voor in je webwinkel lijkt misschien een goedkope oplossing, maar dat is niet altijd het geval. Je hebt namelijk wel de juiste apparatuur nodig om die gelikte vrijstaande productfoto te maken en dat kan, zelfs wanneer je met eenvoudige middelen werkt, best veel geld kosten. Als je zelf productfoto’s wilt maken heb je op de eerste plaats natuurlijk een goede camera nodig, in ieder geval eentje die je handmatig in kunt stellen zoals een spiegelreflex of een high-end compact camera. Daarnaast kun je niet zonder statief en de juiste verlichting. Om goede productfoto’s te maken heb je zeker twee lampen nodig, daglichtlampen zijn hiervoor geschikt. Daarnaast heb je een fotocube lichttent nodig of eventueel een rol wit papier zodat je een witte achtergrond kunt creëren. Een computer of laptop met fotobewerkingssoftware zoals Photoshop is vereist om de productfoto’s te bewerken na het fotograferen.

Maak je eigen productfoto’s

Afhankelijk van hoe groot de artikelen voor in je webwinkel zijn kun je een rol wit papier of een fotocube lichttent gebruiken. Wanneer je papier gebruikt, zorg er dan voor dat je het op de juiste hoogte vastmaakt, bijvoorbeeld aan de muur, en rol het onder het product door zodat er een witte achtergrond ontstaat. Let erop dat de hoek achter het item mooi rond is, zodat deze wegvalt op de foto. Zet de lampen vervolgens aan weerszijden zo neer dat je zo weinig mogelijk schaduw hebt. De camera zet je klaar op het statief, op een hoogte die past bij je product. Stel de camera vervolgens handmatig in op ISO100, het diafragma groot, pas de sluitertijd aan op de hoeveelheid licht en gebruik de zelfontspanner om de foto’s te maken.

Productfoto’s zelf bewerken

Je kunt de productfoto’s voor in je webshop bewerken met Photoshop of een ander programma dat daarvoor geschikt is. Zo kun je de achtergrond wat witter maken, de helderheid en het contrast, kleurverzadiging en het perspectief aanpassen, de afbeelding scherper maken en vlekjes retoucheren. Je kunt zo tot een mooi resultaat komen van productfoto’s voor je eigen webwinkel. Van een professionele productfotograaf mag je uiteraard veel betere resultaten verwachten. Vind je het te ingewikkeld, te tijdsintensief of moet je teveel aanschaffen om je eigen productfoto’s te maken? Neem dan contact op met Webshop productfotografie; het is betaalbaarder dan je denkt en wij nemen je graag het werk uit handen.